14 február - 2019
David Austin, az esküvői rózsák megálmodója Bejegyző: thefifth_season, 0 Hozzászólás

Számomra a legkedvesebb esküvői rózsafajta az angol rózsa, azon belül is a David Austin fajták és ezzel biztos nem vagyok egyedül.

Ma már az esküvők főszereplőivé és szimbólumaivá vált divatos David Austin angol rózsák a legnépszerűbb virágok közé tartoznak, de vágott virágként a termesztésük csak a 2000-es évek elején kezdődött.

Habos-babos mégis elegáns megjelenésükkel egész évben ünnepivé tudják varázsolni a nagy napot és nagyszerű virágválasztás azokban az évszakokban, amikor az időjárás már nem kedvez a szintén top kedvencek közé tartozó bazsarózsa és boglárka termesztésének, tehát kb. júniustól- márciusig.

Az illatuk pedig valami mennyei!

Szeretném nektek bemutatni egy kicsit közelebbről ezt a rózsafajtát és termesztőjét: David Austint.

David Austin 1926-ban született egy farmer fiaként és már fiatal korában elkezdett kertészkedni, majd az 1960-as évek elején megnyitotta facsemete üzletét.

Az 1940-es években George Bunyard régi idők rózsájáról szóló könyve adta neki az ötletet a régi és modern rózsák kereszteződésének kísérletezéséhez.

A régi rózsafajták, mint például a damaszkuszi rózsa (Rosa x damascena), a fehér rózsa (Rosa x alba) vagy a parlagi rózsa (Rosa gallica) sajnos ekkora már kihaltak, ezért David elhatározta, hogy olyan rózsát akar termeszteni, amiben megvan a régi rózsák illata és bája, mindezt széles színskálában és a modern rózsákra jellemző minőségben.

A 2000-es évektől pedig áttért a vágott rózsák termesztésére, hogy a kerti rózsák illatát és formáját ötvözze a modern vágott rózsákra jellemző vázás élettartammal.

Mára generációkon átívelő üzletté fejlesztette a David Austin Roses nevű vállalkozását az angliai Shropshire-ben, melyet fiával és unokájával közösen vezet a mai napig.

A küldetés pedig 60 éve egyszerű és változatlan: mindig szebb és szebb rózsákat termeszteni.

A David Austin rózsák a bimbós korszaktól a teljes virágig csodálatosak és változatosak. Egyes rózsák belül sötétebb, míg kívül halványabb árnyalatúak.

Én nem tudnék választani kedvencet közülük, mert mindegyik gyönyörű. A teljesség igénye nélkül bemutatok párat, mely nagyszerű színárnyalat lehet a Te esküvődön is.

  1. Rosalind

Ez a fajta pasztelrózsaszín színvilágával és formájával egyaránt nagyon hasonlít a bazsarózsához.Rosalind David Austin angol rózsa

 

  1. Keira

Keira megtöri a hagyományos rózsákról alkotott szabályokat, ugyanis nincs két egyforma árnyalatú belőle. A krém színtől a halvány rózsaszínig változik csodás harmóniát teremtve ezzel a dekorációban.

  1. Kate

A Cambridge hercegnőjének tiszteletére Kate névre keresztelt rózsa magenta és málna színével remek választás, ha ki akarsz lépni az esküvők paszteles színvilágából.

Kate David Austin esküvői angol rózsa

  1. Purity

Mivel is fejezhetnéd ki jobban az esküvő eleganciáját, mint a Purity fajtájú David Austin rózsával. Nem tolakodóan hófehér, pont azt a krémes, lágy fehérséget adja, ami nagyszerűen illik az esküvőkhöz.

Purity David Austin angol rózsa menyasszonyi csokor

  1. Edith

És végül Edith, az egyedülálló szépségű rózsa kéttónusú színével és különleges málnás vaníliás gyümölcsös illatával biztos, hogy elérhetjük a ’wow’ hatást az esküvőn.

 

Te tudsz választani? Melyik lesz a nagy kedvenced?